Toen ik tijdens mijn verhuizing in de zomer van 2020 helemaal onrustig werd van alle spullen die ik had, wilde ik zo graag met één knip in de vingers dat het hele zooitje opgeruimd was. Ik wist niet waar ik moest beginnen, dus begon ik maar met alles. Natuurlijk werd ik daar nóg onrustiger van, want opruimen kun je beter stuk voor stuk doen, kastje voor kastje. Inmiddels heb ik geleerd dat je met kleine stapjes een prima begin kunt maken.
Wat hebben minder spullen dan met duurzaamheid te maken? Nou, dat zit zo;
Hoe meer spullen je bezit, des te meer je weg stopt achterin kasten of bijvoorbeeld op zolder. Je kent het vast wel, je duikt weer eens je zolder op om je kerstspullen tevoorschijn te toveren, of je schaatsen onder het stof vandaan te halen en ineens kom je van alles tegen waarvan je niet eens meer wist dat je het had. Of erger nog; je hebt alweer een nieuwe versie of een nieuw paar gekocht, want je dacht dat je het weg had gedaan. Hoe meer overzicht je hebt over je spullen, des te beter weet je ook wat je wel en niet nodig hebt en op basis daarvan kun je weloverwogen keuzes maken.
De maatschappij waarin we leven, is zó gefocust op consumeren. Via social media en online marketing weten grote concerns ons dagelijks te benaderen. Elke maand is er wel weer een campagne waarmee we om de oren worden geslagen en waarmee we aangezet worden tot kopen. De coronatijd draagt absoluut niet bij aan duurzamere transporten, we bestellen en bestellen maar en als het niet past, dan sturen we het toch gewoon weer terug?
Wanneer je een start wil maken naar een duurzaam huishouden, dan kun je eens beginnen met je koopgedrag onder de loep te nemen. Laten we bijvoorbeeld de categorie kleding pakken. Veel mensen kopen veel kleding. Waarom eigenlijk? Is het een bezigheidstherapie? Moet je van elke kleur een exemplaar hebben? Heb je nooit genoeg? Weet je nooit wat je aan moet doen? Moet je voor elke gelegenheid iets nieuws hebben?
Vraag jezelf eens af wat jouw kledingstijl is, ga eens kritisch door je kast heen en laat daar alleen in hangen wat je echt draagt. Hoeveel houd je over? Toen ik dat bij mijn eigen kledingkast deed, schrok ik me kapot. Ik droeg letterlijk een kwart van mijn kledingkast en de rest hing daar stof te happen. Zo zonde. Wanneer je alleen in je kast hebt hangen wat je ook écht draagt, zul je zien dat je veel meer plezier gaat krijgen van je kleding en dat je ook makkelijker combinaties kunt maken. Nooit meer een bad outfit day en altijd overzicht. Heb je iets niet? Wel eens gedacht aan lenen van een vriend of vriendin? Of lenen bij een kledingbibliotheek? Ze bestaan echt hoor, toen ik nog in Amsterdam woonde, kwam ik geregeld bij Lena Library. Ze hadden en hebben echt toffe items in de collectie.
Tegenwoordig zijn er steeds meer duurzame merken bij gekomen, deze (online) ondernemers hebben de meest prachtige collecties – hoe fijn is het om tijdloze kleding te dragen, van betere kwaliteit en dat dus ook langer mee gaat?
Als je je kleding onder de loep hebt genomen, dan kun je eens kijken naar andere categorieën, bijvoorbeeld huishoudelijke spullen, de boodschappen, verzorgingsproducten. Hoeveel koop je daarvan? Heb je het echt allemaal nodig? Kun je bepaalde dingen misschien tweedehands kopen? Een leuk bruggetje vanuit de verzorgingsproducten is het verminderen van plastic in bijvoorbeeld je badkamer. Zelf heb ik al een heleboel items vervangen door plasticvrije verpakkingen. Denk aan tandpasta tabs in een glazen potje, een face bar, wasbare wattenschijfjes, shampoo bars, body bars, zelfs bodylotion bars. Er zijn al zoveel merken met plasticvrije en verpakkingsvrije producten en echt niet alles is duur. Probeer er gewoon eens een paar uit. Sommige winkels hebben inmiddels ook een aardig assortiment, zoals de Etos en de PLUS.
Heb je deze categorie gehad, ga dan eens door naar je schoonmaakspullen. Wel eens gehoord van Marcel’s Green Soap? Heerlijke schoonmaakproducten, zoals allesreiniger, wasmiddel, vaatwastabletten. Allemaal natuurlijke producten en verpakt in gerecycled plastic.
Duurzaamheid heeft gelukkig geen hoog geitenwollensokken gehalte meer, die fase zijn we al lang en breed voorbij. De groene revolutie komt langzaam maar zeker op gang en wordt door steeds meer mensen omarmd. Hoe meer we met zijn allen duurzamer gaan consumeren, hoe normaler en dus goedkoper het wordt. Ik ga er voor en ik hoop jij ook!
Wil je meer lezen over duurzaamheid? Volg mij dan vooral op Instagram waar ik al mijn duurzame tips met je deel.